Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στα ελληνικά γράμματα και στον πολιτισμό

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολιτικών, συγγραφέων, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφων και ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων» σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στα ελληνικά γράμματα και στον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», το μεσημέρι της Κυριακής 14 Απριλίου 2013, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Για 23η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούμε την εκδήλωση «Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων» ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στην πόλη μας. Οι άνθρωποι, που βραβεύονται, έχουν συμβάλει, ο καθένας από το δικό του τομέα στoν πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες.»
Για το συγγραφικό έργο αλλά και για γενικότερα για προσφορά των βραβευμένων στην πόλη μίλησαν άνθρωποι του πανεπιστημίου, των γραμμάτων, και δημοσιογράφοι. Συγκεκριμένα
Για το συγγραφικό αλλά και το πανεπιστημιακό έργο του καθηγητή Κοινωνιολογίας - Θεολογίας ΑΠΘ, Ιωάννη Πέτρου, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Στέλιος Τσομπανίδης.
Στο έργο του λογοτέχνη Δημήτρη Μπρούχου αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ» Γιάννης Τζανής.
Για το έργο του π. Κωνσταντίνου Χαλβατζάκη, λογοτέχνη μίλησε ο ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης
Ο Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ - Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Μιλτιάδης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στο έργο της Μαριάννα Βιλδιρίδη Χατζητόλιου, προέδρου του Εθνολογικού - Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης
Για τη λογοτέχνη Μαρία Ιγνατιάδου μίλησε ο Αλέξανδρος Δαφνομήλης, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος
Στο έργο του φιλολόγου – συγγραφέα Θεόδωρου Μαυρόπουλου, αναφέρθηκε ο Πέτρος Μπέσπαρης, φιλόλογος – λογοτέχνης.
Για το έργο της λογοτέχνιδος Ελένης Μούζουρα, μίλησε ο Δημήτρης Μπουκόνης, Πρόεδρος της Αμφυκτιονίας Ελληνισμού
Στο έργο του καθηγητή Οικονομικών Νομικής Σχολής ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Φένια Κλιάτση.
Η Ελίζα Αλεξανδρίδου, Ομότιμος Καθηγήτρια ΑΠΘ – Α’ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα αναφέρθηκε στο έργο της ιστορικού – μουσειολόγου Περσεφόνης Καραμπάτη.
Για τον λογοτέχνη Αντώνη Λυγούρα μίλησε η Γεωργία Αλεξίου, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
Στο έργο της λογοτέχνιδος Αναστασίας Χατζή - Μουλά, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μπουκόνης - Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Πολιτισμού
Για το έργο του φωτογράφου – λογοτέχνη Στάθη Χαριτόπουλου έστειλε κείμενο ο Κωνσταντίνος Κανέλλης, το οποίο ανέγνωσε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απένειμαν βραβεία: Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δημοτικός Σύμβουλος – δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μάτης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστος Τσαλικίδης, ο εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμου Πατήρ Παναγιώτης Παναγιωταρέας και ο Πρόξενος της Μάλτας κ. Ανδρόνικος Σινιόρης
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά το ηλεκτρικό γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων διπλωματούχων μουσικών «Fortissimo» που αποτελείται από τις: Μαρία Εκλεκτού (βιολί), Μαρία Μητριζάκη (βιολί), Κέλυ Βασιλειάδου (βιόλα), Σύλβια Σουπίλα (βιολοντσέλο)
Επίσης συμμετείχε και η 50μελή χορωδία του ΑΠΘ "ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ" η οποία τραγούδησε Ερωτικά Μανδριγαλια από την εποχή της Αναγέννησης σε διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου