Παρά τα μπουρίνια και τη μετακίνησή του από το χώρο του Λευκού Πύργου στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Βιβλίου συνεχίζει να λειτουργεί με επιτυχία και να κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικιών. Στον καθένα μπορεί να αρέσει ξεχωριστά, για διαφορετικούς λόγους. Ολοι όμως συμφωνούν για την αναγκαιότητα της ύπαρξής του. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, αφού φέτος συμπλήρωσε 33 χρόνια παρουσίας στην πόλη μας και εδώ κρατώ με συγκίνηση την ευχή του καλού φίλου του βιβλίου, δημοσιογράφου Αντώνη Οραήλολγου: «Μπάμπη, να είσαι γερός, για να το πραγματοποιήσεις ακόμη 30 χρόνια».
Σε κάποιους ενδεχομένως να μην αρέσει και να έχουν αντιρρήσεις για τη λειτουργία του, χαρακτηρίζοντάς το άστοχα εμπορικό είδος, δήλωση εντελώς ακυρωτική για τις χιλιάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Πιθανόν η απαξία να μην έχει να κάνει μόνο με το φεστιβάλ και τη μαζική, καθολική συμμετοχή του κόσμου κάθε φορά, αλλά και με το ίδιο το βιβλίο. Αλλωστε, εάν βρεθεί κανείς στο Φεστιβάλ Βιβλίου, με όλους τους εκδοτικούς οίκους παραταγμένους στη σειρά, ένα πράγμα μπορεί να διαπιστώσει: πόσο λίγο έχει διαβάσει στη ζωή του.
Σκέφτομαι το φίλο μου Οδυσσέα Χατζόπουλο (εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ), που συμμετέχει όλα αυτά τα χρόνια, τον απίστευτο αριθμό (περισσότερους από 1.000 τίτλους) που έχει εκδώσει, διαμάντια της ελληνικής γραμματείας, έργο ζωής που θα χρειαζόταν πολλά φεστιβάλ παράλληλα για να φιλοξενήσει όλα αυτά τα έργα.
Εχουμε προσφέρει ως Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδος αδιαμφισβήτητα πάρα πολλά στο χώρο του Πολιτισμού. Εχουμε πάρει επίσης πάρα πολλά από τον κόσμο, που καμιά ποσοτική μέτρηση δεν μπορεί να τα ζυγίσει. Ισως γιατί κάποιες σχέσεις εμπνέονται, δημιουργούνται και στεριώνουν κατά μαγικό τρόπο, υποδηλώνοντας έτσι και την ομορφιά της ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου