Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αναδρομή στην Ιστορία του Θεσμού


Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την πορεία του Φεστιβάλ Βιβλίου…Το μπουρίνι στην παραλία που είχε ρίξει όλα τα βιβλία στο Θερμαϊκό, τις λογοτεχνικές βραδιές στο χώρο του Φεστιβάλ με έλληνες και ξένους λογοτέχνες αλλά και πανεπιστημιακούς;
Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώθηκε τον Μάιο του 1982, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Σε κάθε διοργάνωση και υπάρχουν και θεματικά εκθετήρια για τους φορείς της πόλης, τα κόμματα, τα πνευματικά ιδρύματα, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αμέτρητες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, εκδηλώσεις που οι Θεσσαλονικείς θυμούνται με νοσταλγία όπως το μεγάλο αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, το αφιέρωμα του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου για τον Ν. Γ. Πεντζίκη, την παράσταση του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη, την μνημειώδη ομιλία του Νίκου Μπακόλα για την ιστορική εφημερίδα "Νέα Αλήθεια", το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου και τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Επίσης το αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από την Κατοχή της Κύπρου, το αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες, το αφιέρωμα στο έργο του ποιητή Σαράντου Παυλέα, την τιμητική εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη (ένα αφιέρωμα στην χαρισματική ηθοποιό, πολιτικό, γυναίκα και σύμβολο πολλών γενεών), το τιμητικό αφιέρωμα στο έργο και την πνευματική προσφορά του Κωστή Μοσκώφ, την ομιλία για την ποίηση τουΓιάννη Υφαντή, τις μοναδικές συναυλίες του Πέτρου Θεοδώρου, το θεατρικό "Η σκιά" του Βασίλη Μποζίκη, την εκδήλωση- αφιέρωμα στο έργο της δημοσιογράφου και λαογράφου Νίνας Κοκκαλίδου - Ναχμία, τα αφιερώματα στον Τόλη Καζαντζή, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου, την πρωτοποριακή παρουσίαση ηλεκτρονικής μουσικής του Ιoanni, τις Εκθέσεις Βαλκανικού Βιβλίου, την ιστορική ομιλία του καθηγητή Γιώργου Αναστασιάδη για την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις μεγάλες συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου, του Διονύση Τσακνή και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Πέτρου Γαιτάνου, του Δήμου Μούτση κ.α.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα αμέτρητοι συγγραφείς και καταξιωμένοι λογοτέχνες προκειμένου να υπογράψουν βιβλία τους προς το αναγνωστικό κοινό. Ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος συμμετέχει επίσης στο Φεστιβάλ με τις εκδόσεις της "Διαγωνίου". Μεταξύ άλλων, εξάλλου, επισκέφθηκαν τους χώρους του Φεστιβάλ ο Βασίλης Βασιλικός, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Γιώργος Μανιώτης, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Βασίλης Ραφαηλίδης, η Μαλβίνα Κάραλη, o Γιώργος Χρονάς, ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Κώστας Ζουράρις, ο Βασίλης Καββαθάς, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Φρέντυ Γερμανός κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου