Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις 30υ Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Την  Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο χώρο του Φεστιβάλ, στη μικρή εξέδρα δίπλα στη Γραμματεία  (κοντά στη στάση Στρατηγείο) στις 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του Αλμπέρτο Ναρ. Για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος Θεσσαλονικιού συγγραφέα θα μιλήσουν οι συγγραφείς Τάσος ΚαλούτσαςΘωμάς ΚοροβίνηςΜανόλης Ξεξάκης και Περικλής Σφυρίδης. 
Εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες στο 30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Μεγάλη συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις
 Μέχρι την Κυριακή 19 Ιουνίου θα λειτουργεί το 30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η πιο μαζική πολιτιστική συνάντηση των ανθρώπων του βιβλίου με τους πιστούς του φίλους, στο χώρο της Παραλίας.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες του κόσμου που επισκέφτηκε μέχρι τώρα τους χώρους του Φεστιβάλ και ξεναγήθηκε στα περίπτερα δείχνει ότι το βιβλίο αντέχει στην οικονομική κρίση.
Παράλληλα, στο χώρο του Φεστιβάλ, αλλά και σε άλλους χώρους της πόλης, στα πλαίσια του ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου, πραγματοποιούνται καθημερινά σημαντικές εκδηλώσεις τέχνης και λόγου, τις οποίες παρακολουθεί πλήθος κόσμου. Το σύνολο των εκδηλώσεων θα ξεπεράσει τις 250. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον», οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση –αφιέρωμα στο έργο του Ζυλ Ντασέν, με ομιλητές το Νότη Φόρσο, κριτικό κινηματογράφου - Υπεύθυνο Ολύμπιον και τον Αλέξη Δερμεντζόγλου, κριτικό κινηματογράφου. Αμέσως μετά, το πολυπληθές κοινό απόλαυσε την ταινία τουΖυλ Ντασέν «Ριφιφί» (1955)

  • Το ίδιο βράδυ, στο Θέατρο Κήπου, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο, καθιερωμένο φεστιβάλ ποίησης υπό τον γενικό τίτλο «ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΜΑΪΟΣ»  με συμμετοχή ποιητών από όλα τα αναγνωρισμένα λογοτεχνικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, που ο καθένας τους υμνεί τον έρωτα με τον τρόπο του.
  • Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν, την Τρίτη 7 Ιουνίου, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, αφιέρωμα στο Μανόλη Τριανταφυλλίδη με τίτλο "Μανόλης Τριανταφυλλίδης: τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του". Ομιλητής ήταν ο διευθυντής του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ, Γιώργος Παπαναστασίου. Μεταξύ άλλων, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν τεκμήρια από το αρχείο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, που φυλάσσεται στο Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ.   


  •  Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Χώρο του  Φεστιβάλ Βιβλίου, πραγματοποιήθηκε  Χορευτική εκδήλωση με τις  χορευτικές ομάδες του Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Αγίου Θεράποντα και του Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας (χοροί από τη Μικρά Ασία)

           ενώ για τους λάτρεις του ποδηλάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το ποδήλατο με θέμα «Ποδήλατο και Πολιτισμός» από την ομάδαΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ BIKE RESPECTόπου συμμετείχε πλήθος ποδηλατιστών και επισκεπτών του Φεστιβάλ Βιβλίου. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Σιμελίδης, ιδρυτής της ομάδας, ο Κείμης Κρυωνάς, γραμματέας και ο Βίκτωρ Τσιλώνης, νομικός σύμβουλος.



Το προσεχές πρόγραμμα:

Πέμπτη 9 Ιουνίου στο χώρο του Φεστιβάλ:

  • Στη μικρή εξέδρα δίπλα στη Γραμματεία  (κοντά στη στάση Στρατηγείο) στις 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με ομιλήτρια τη Γεωργία Πατερίδου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 100 χρόνια από το θάνατό του, πάντα επίκαιρος". 
  • Στις 9:30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο χάρτης των ονείρων» της Κατερίνας Καριζώνη, των εκδόσεων Καστανιώτης με ομιλητές τη Λία Νικολαΐδου, ποιήτρια, και την  Κατερίνα Καριζώνη, συγγραφέα του βιβλίου. 
Στα εκθετήρια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή

Ώρες Λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου:
Καθημερινά 6.30 το απόγευμα με 11 το βράδυ
Κυριακές ανοικτά και το πρωί 10.30 έως τις 13.30 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου